Foto: Kaia Kjølbo Rød og NMBU
InSacco er Månedens Innovasjonsprosjekt for november hos Ard Innovation. Prosjektet har som mål å verifisere en ny metode for å kartlegge miljøtilstanden på havbunnen. InSacco er i sluttfasen av et 2-årig verifiseringsprosjekt finansiert med 5 millioner kroner fra Norges Forskningsråd. Gjennom verifiserings prosjektet har InSacco-teknologien blitt testet under oppdrettsmerder for laks med lovende resultater.
Om prosjektet
Prosjektet går ut på å dyrke bakterier på havbunnen, som sladrer om miljøtilstanden. Dette vil muliggjøre rask og effektiv måling av miljøtilstand, uavhengig av bunnforhold. Dette er ikke mulig med dagens teknologi. Per i dag finnes det ingen gode metoder dersom det er stein på havbunnen. Metoden vil også kutte analysetiden til en uke, sammenlignet med flere måneder med dagens teknologi. Kostnadene vil også kunne kuttes til en tiendel. I prosjektet har vi vist at vi kan oppnå tilvarende resultat som ved tradisjonell analyse. Vi er nå klar for å kunne ta prosjektet til neste fase, som vil innebefatte oppskalering og implementering som rutineverktøy i miljøovervåkning, for å sikre at det grønne skiftet også tar hensyn til den delen av naturen vi ikke ser.
1. Hvilket problem skal innovasjonsprosjekt løse, og hvordan?
Prosjektet skal løse problemet med å beskrive tilstanden til den delen av naturen vi ikke ser. Dette er helt essensielt for det grønne skriftet, da alle tiltak som gjøres skal ta hensyn til miljøtilstand. For hard havbunnen finnes det per i dag ingen gode metoder for å overvåke miljøtilstand.
2. Hvem har dere med dere på laget?
Vi har med Ard som kommersialiseringsparter, mens Inventas AS har bidratt til design og produksjon av prototyper. Akvaplan-NIVA har testet systemet opp mot oppdrettsnæringen, mens Stim AS og Aqua Kompetanse AS har vært med som sparringspartnere.
3. Hvordan oppsto idéen og hvor langt har dere kommet?
Ideen oppstod knyttet til det sentrale dogmet i mikrobiologi, om at alle mikroorganismer er overalt, men det er miljøet som bestemmer hvem som dominerer. Ut fra dette dogmet vil mikroorganismene som dyrkes på havbunnen kunne brukes til å avsløre miljøtilstand. Vi har i dette prosjektet funnet ut at dette stemmer. Vi har per i dag lagd 12 prototyper som nå testes på oppdrettsanlegg langs norskekysten.
4. Hva har vært den største utfordringen så langt?
Den største utfordringen er å finne måter å implementere ny teknologi, der overvåkningen i hovedsak er myndighetsstyr. Heldigvis, for oppdrettsnæringen finnes det også internasjonale overvåkningsorgan, som ASC. ASC vil tillate nye metoder, så lenge det bevises at resultatene er tilsvarende som for metodene som erstattes. Bare i Norge finnes det ca 350 ASC sertifiserte oppdrettsanlegg, mens det i verden er over 2000 anlegg, noe som gir håp for implementering.
5. Hvordan har Ard Innovation vært avgjørende for der dere er i dag?
Ard har vært essensiell gjennom støtte til patentering og bidrag til kommersialisering gjennom verifiseringsprosjektet «InSacco – validation, industrialization and commercialization», støttet av Forskningsrådet.
Kontakt
Knut Rudi, Professor, Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, NMBU
Lars la Cour Poulsen, Prosjektutvikler, Ard Innovation AS
Professor Knut Rudi er idéhaver bak innovasjonen InSacco