PhosBoard – månedens innovasjonsprosjekt for september

Foto: «Wood Logs» av Marcin Milewski/ CC0 1.0

PhosBoard er Månedens Innovasjonsprosjekt for september hos Ard Innovation. Prosjektet har som mål å omdanne sidestrømmer fra treindustrien til miljøvennlige fiberplater ved hjelp av nye komponentkombinasjoner og prosesseringsmetoder. Nylig sikret PhosBoard seg 500 000kr i kvalifiseringsmidler fra Norges Forskningsråd. Disse midlene skal brukes til å optimalisere komposisjonen av PhosBoard-plater og til å skaffe markedsinnsikt for produktet. Forskere fra NIBIO jobber tett med næringslivet i dette prosjektet, og vi i Ard har stor tro på at PhosBoard vil levere gode, innovative løsninger til treindustrien.

Om prosjektet
Konvensjonell fiberplateproduksjon er sterkt avhengig av fossilt avledet lim, inkludert det giftige stoffet formaldehyd og energikrevende prosesser som bidrar til miljøforringelse og klimagassutslipp. PhosBoard prioriterer bruk av bærekraftige og fornybare materialer i en lavenergiprosess med mål om å minimere miljøpåvirkninger knyttet til fiberplateproduksjon. PhosBoard bidra til forbedret innendørs luftkvalitet og trygt arbeidsmiljø fordi man ikke bruker formaldehyd. Prosessen har lav innvirkning på miljøet. Komponentene som brukes i PhosBoard gir produktet flere fordeler, dette inkluder fysiske, mekaniske og brannhemmende egenskaper. I tillegg er platene godt egnet for bruk i fuktig miljø. PhosBoard satser på en sirkulær forretningsmodell ved utnyttelse av sidestrømmer fra treindustrien. Vi har stilt innovatørene bak prosjektet noen spørsmål, og her er svarene deres:

1. Hvilket problem skal innovasjonsprosjekt løse, og hvordan?

Etterspørselen etter nye, mer miljøvennelige og bærekraftige byggematerialer har de siste årene økt dramatisk. Innovasjonsprosjektet finansiert av NFR adresserer miljø- og helsesikkerhetsproblemer knyttet til konvensjonelle isolasjonsplateprodukter. PhosBoard-prosjektet vil undersøke bruken av fornybare materialer, lavtemperaturproduksjonsforhold, samt et nytt ikke-giftig bindemiddel i produksjonsprosessen av grønnere og sikrere isolasjonsplater. Platene kaller vi PhosBoard (Foto: NIBIO).

2. Hvem har dere med dere på laget?

To kjente selskaper i norsk treindustri forsyner oss med sidestrømmer fra sine egne kjerneproduksjonsprosesser. Foreløpig har disse sidestrømmene kun vært bruk i lavverdiapplikasjoner, og våre leverandører ser etter nye buksområder med høyere fortjenestemarginer. Mine NIBIO-kolleger og jeg har jobbet sammen i utviklingen av PhosBoards fra disse sidestrømmene.

3. Hvordan oppsto idéen og hvor langt har dere kommet?

Jeg har forsket på bruken av sidestrømmer fra alle typer industrier i produksjon av trekompositter i flere år nå. Denne spesifikke idéen startet som et proof-of-concept for sidestrømmer fra den lokale treindustrien og et nytt organisk bindemiddel i produksjonen av lavdensitet og brannhemmende isolasjonsplater. Det pågående innovasjonsprosjektet i samarbeid med Ard er nesten fullført. Resultatene som er oppnådd så langt er svært lovende, og vi tar sikte på å sikre ytterligere finansiering for å utvikle PhosBoard-teknologien videre mot kommersialisering.

4. Hva har vært den største utfordringen så langt?

Den største utfordringen har vært å optimalisere brannytelsen til isolasjonsplatene uten å gå på akkord med produktenes tetthet og fysisk-mekaniske egenskaper. I tillegg har den homogene blandingen av komponentene vært relativt vanskelig ved bruk av en småskala kjøkkenblander. Men på grunn av de lovende resultatene vi har oppnådd så langt, ser vi nå på en mye mer effektiv storskala mikser for å optimalisere teksturen til den våte blandingen.

5. Hvordan har Ard Innovation vært avgjørende for der dere er i dag?

Ard hjalp meg med å skrive søknaden for det pågående innovasjonsprosjektet og hjelper meg nå med de kommersielle aspektene ved PhosBoard-teknologien. Prosjektet har vært i Ards portefølje siden januar 2024.

Kontakt

Dr. Stephen Amiandamhen, Forsker, NIBIO, Divisjon for skog og utmark, treteknologi

Johann Eksteen, Forretningsutvikler, Ard Innovation AS

Dr. Stephen Amiandamhen er idéhaver bak innovasjonen PhosBoard

Foto: NIBIO