EpiWhy – Konvertering av myse-sidestømmer

Problemet som løses: Store mengder mysepermeat – et biprodukt fra osteproduksjon – blir i dag underutnyttet eller behandlet som avfall. Det finnes få eksisterende metoder for effektiv og økonomisk verdiskaping fra dette råstoffet.

Forskningsgrunnlag: EpiWhey bygger på en patentsøkt to-trinns prosess utviklet ved NMBU, som demonstrerer høy renhet og god skalerbarhet for produksjon av epilaktose. Utviklingen videreføres gjennom et kommersialiseringsprosjekt fra Norges Forskningsråd ledet av Ard Innovation.

Status og neste steg: Teknologien er validert med 94 % renhet i 100-liters reaktor. Prosjektet er nå inne i en proof-of-concept-fase der fermentering og nedstrømsprosessering optimaliseres i pilotskala. Parallelt jobbes det aktivt med en forretningsplan for kommersiell lansering i samarbeid med industriaktører.

Vil du vite mer?
Vi ønsker kontakt med forskere og næringsaktører som vil bidra til å løfte teknologien videre.

Idéhavere: Bjørge Westereng (NMBU)

Kontakt:

Johann Eksteen

Forretningsutvikler

Kontaktperson BIOVIT (NMBU), Bioteknologi og plantehelse (NIBIO)

+47 41393398